Verlaten begraafplaats

Gelegen net over de grens bij Maastricht. Ik had hier al eens vaker filmpjes over gezien. Mensen die  gingen “kamperen” tussen deze graven op deze verlaten begraafplaats. Mij leek het daarom een interessante locatie om te bezoeken en te fotograferen.

Geschiedenis van de begraafplaats

Net over de grens in België ligt de plaats Rekem waar aan de Daalbroekstraat tot op heden een psychiatrisch centrum gevestigd is. Voor de patiënten van het gesticht werd er een begraafplaats gemaakt tegenover het centrum. Deze begraafplaats is van 1921 tot 1981 in gebruik geweest en is na die tijd overgedragen aan agentschap voor natuur en bos. Nu maakt de begraafplaats deel uit van het nationaal park de Hoge Kempen.

Mijn bezoek

Het psychiatrisch centrum zelf is niet moeilijk te vinden, de verlaten begraafplaats daarentegen was iets lastiger. Wij hadden geparkeerd bij het centrum, en aan de andere kant van de weg zou dan de begraafplaats moeten liggen. Na een klein half uurtje door het bos gelopen te hebben dachten we dat we het niet meer zouden vinden, maar toen we terug naar de auto liepen zagen we ineens een paar kruisjes achter een stalen omheining staan. Yes! we hadden het toch nog gevonden. We konden niet echt een ingang door het hek vinden, dus zijn we er gewoon langs gelopen. Zo konden we ook mooie foto’s maken. Het is even klauteren langs de struiken en takken maar het is zeker interessant om te zien. Allemaal stenen kruisjes in rijen, begroeid met mos en andere plantjes. Er schijnt een graf te zijn met een oud knuffelbeertje er op, maar die heb ik helaas niet gevonden. Wanneer je verder om het hek heen loopt besef en zie je pas hoe groot het is. Eenmaal weer langs de weg lopend zien we de ingang van de begraafplaats met het gesloten hek en aan elke zijde een lijkenhuisje. Wel erg jammer dat we niet dichter bij de graven konden komen maar als het goed is is de begraafplaats ieder jaar met kerst, Pasen en Allerheiligen geopend. Ook familie kan beperkt op aanvraag naar binnen.

Wie weet kom ik dus wel een tweede keer, want het is zeker een interessante locatie.

-Zoë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *